V barber shopu charakter rozumíme, že každý z nás má své jedinečné potřeby, co se týče péče o vlasy a vousy. S respektem k vaší individualitě bychom vám rádi nabídli několik osvědčených rad a doporučení, jak udržet vaše vlasy a vousy v dobré kondici, abyste se cítili dobře a vypadali přirozeně.





1. Poznejte své potřeby

Každé vlasy a vousy jsou jedinečné. Zjistěte, jestli máte suché, mastné nebo smíšené vlasy a upravte podle toho svou rutinu péče.

Suché vlasy 

Pocit sucha: Vaše vlasy se cítí drsně a suchě na dotek.

Křehkost a lámavost: Suché vlasy jsou často křehké a náchylné k lámání.

Roztřepené konečky: Pozorujete často roztřepené nebo rozdvojené konečky.

Matný vzhled: Vlasy postrádají lesk a mohou vypadat mdlé.

 

Mastné vlasy 

Rychle se mastí: Vlasy se zdají být mastné již krátce po umytí. 

Těžkost a sličnost: Vlasy se mohou cítit těžké a slepené. 

Časté mytí: Potřeba častého mytí kvůli nadměrné produkci mazu.

Lesklý vzhled: Vlasy mohou mít nadměrný lesk, ale ne v dobrém smyslu.

 

Smíšené vlasy 

Kombinace znaků: Kořínky vlasů mohou být mastné, zatímco konečky suché. 

Nekonzistentní textura: Vlasy mohou být u kořínků hladké a u konečků suché nebo roztřepené.

Problém s stylingem: Různé části vlasů mohou vyžadovat odlišný přístup při úpravě.

 

Jak to otestovat doma 

Pokud nejste jisti, můžete provést jednoduchý test: umyjte si vlasy šamponem, vynechte použití kondicionéru a nechte vlasy volně uschnout bez použití stylingových produktů. Druhý den si prohlédněte, jak vaše vlasy vypadají a cítí se.







2. Vyber správný šampon

Klíčem je použití šamponu, který odpovídá vašemu typu vlasů a pokožky hlavy. Příliš časté mytí může vlasy a pokožku vysušit, takže pro většinu mužů stačí šamponování 2-3krát týdně.

 

Zde je pár tipů, jak vybrat ten pravý: 

Identifikujte typ vašich vlasů: Jsou vaše vlasy suché, mastné, poškozené, jemné, nebo máte kudrnaté vlasy? Různé typy vyžadují odlišné složení šamponů.

Zvažte specifické potřeby: Máte-li například lupiny nebo je vaše vlasová pokožka citlivá, hledejte šampony, které tyto problémy řeší. Existují šampony s antifungálními složkami, šampony pro citlivou pokožku bez sulfátů a parabenů, nebo šampony posilující vlasové folikuly. 

Přírodní složení: Pokud je to možné, volte šampony s přírodními oleji a extrakty, které vlasy zdravě vyživují, například šampony s aloe vera, kokosovým olejem, nebo čajovníkem, které jsou známé pro své hydratační a antiseptické účinky.

Vyhněte se škodlivým chemikáliím: Snažte se vyhýbat šamponům obsahujícím silikony, sulfáty a parabeny, které mohou vlasy a vlasovou pokožku dlouhodobě poškozovat. 

Vyzkoušejte a pozorujte: Někdy je potřeba vyzkoušet několik šamponů, než najdete ten pravý. Sledujte, jak vaše vlasy reagují na šampon po několika použitích. Ideální šampon by měl vlasy zanechat čisté, živé a snadno se upravující. 

Výběrem správného šamponu můžete dosáhnout zdravějších a krásnějších vlasů. Vždy si přečtěte recenze a doporučení, nebo se poraďte s odborníkem, abyste si byli jisti, že šampon splňuje všechny vaše požadavky.






3. Nezapomeňte na kondicionér

Kondicionér pomáhá udržet vlasy hydratované a snadno upravitelné. Aplikujte ho po každém použití šamponu, zejména na konečky vlasů a vousy. Při výběru kondicionéru je důležité zvážit typ vašich vlasů. Každý typ potřebuje trochu jinou péči. Zde jsou tři rychlé tipy, jak si vybrat ten pravý kondicionér:


Pro suché a poškozené vlasy: Hledejte kondicionéry bohaté na hydratační složky, jako je arganový olej nebo keratin, které vlasy intenzivně vyživí a obnoví jejich pružnost. 

Pro mastné vlasy: Vyberte lehký kondicionér s označením "pro objem" nebo "pro regulaci mazu". Tyto produkty dodají vlasům potřebnou péči bez zbytečného zatěžování.

Pro smíšené vlasy: Ideální volbou jsou vyvážené formulace, které hydratují suché konečky, aniž by zbytečně zatěžovaly mastnější kořínky.

Nezapomeňte vždy pečlivě číst složení a vyhýbejte se přípravkům s parabeny a silikony, které mohou vlasy dlouhodobě poškozovat. Experimentujte a najděte ten, který vašim vlasům sedí nejlépe!








4. Pravidelná údržba vousů

Vaše vousy potřebují stejnou péči jako vlasy na hlavě. Používejte speciální oleje pro vousy, které pomáhají udržet je měkké a zdravé. Nezapomínejte na vyčesávání vousů, které  je důležitou součástí jejich údržby, která nejen zlepšuje jejich vzhled, ale také přispívá k lepšímu zdraví vaší pokožky a vousů samotných. Jaké to má výhody? 


Rozložení olejů: Pomáhá rovnoměrně rozložit přírodní oleje z pokožky, jakož i aplikované oleje nebo balzámy pro vousy, což zajišťuje, že každý chloupek je dobře vyživen a hydratovaný. 

Prevence zamotání a lámání: Pravidelným vyčesáváním udržujete vousy hladké a bez zacuchání, čímž se snižuje riziko jejich lámání při stylingu nebo běžném nošení.

Podpora růstu: Vyčesávání stimuluje krevní oběh v pokožce pod vousy, což může podporovat zdravější a rychlejší růst vousů.

Odstranění nečistot: Kartáčování pomáhá odstraňovat prach, nečistoty a odumřelé kůžní buňky, udržuje vousy čisté a může předcházet zánětům pokožky. 

Lepší tvar a stylizace: Vyčesáváním můžete snadněji tvarovat a upravovat styl vousů, což zlepšuje celkový vzhled.







5. Vlažná voda je vaším přítelem

Umývejte vlasy a vousy vlažnou vodou. Horká voda může vlasy i pokožku zbytečně vysušovat.






6. Sušení s rozmyslem

Používejte ručník jemně, bez drhnutí. Pokud možno nechte vlasy a vousy přirozeně uschnout nebo použijte fén s chladným nastavením.






7. Strava pro silné vlasy a vousy. Co jíst? 

Pro silné a zdravé vlasy i vousy je klíčová vyvážená strava. Zde jsou některé z nejlepších potravin, které byste měli zahrnout do svého jídelníčku:

 

Bílkoviny: Kuřecí a krůtí maso, vejce, ryby (jako je losos a tuňák), luštěniny (čočka, fazole), a tofu jsou skvělé zdroje bílkovin, které podporují růst vlasů a vousů. 

Omega-3 mastné kyseliny: Mastné ryby jako losos, makrela a sardinky, lněná semínka, chia semínka a ořechy (zejména vlašské) poskytují omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují hustotu a lesk vlasů. 

Vitamíny skupiny B: Celozrnné obiloviny, tmavě zelená listová zelenina, luštěniny, maso, vejce a mléčné výrobky jsou bohaté na vitamíny B, jako je biotin (B7), který je známý pro své příznivé účinky na růst vlasů.

Železo: Červené maso, špenát, dýňová semínka a čočka jsou skvělé zdroje železa, které je nezbytné pro prevenci vypadávání vlasů. 

Vitamin C: Citrusové plody, kiwi, jahody a paprika poskytují vitamín C, který napomáhá absorpci železa a produkci kolagenu, důležitého pro zdraví vlasů. 

Zinek: Hovězí a jehněčí maso, dýňová semínka a kešu ořechy jsou bohaté na zinek, který pomáhá udržovat zdraví vlasových folikulů.







8. Pravidelné zastřihávání

Ať už jde o vlasy nebo vousy, pravidelné zastřihávání pomáhá udržet jejich tvar a odstraňuje rozštěpené konečky. Doporučujeme návštěvu barbera minimálně každé 4-6 týdnů.



DOUFÁME, ŽE SE VÁM NÁŠ ČLÁNEK LÍBIL A RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI k nám do barber shopu charakter, kde na chvíli můžete zapomenout na všední starosti a odcházet s pocitem, že jste ve své nejlepší formě.